Home / Voeding & Advies

Voeding & advies tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om op je voeding te letten. Je kan namelijk niet alles meer eten omdat het bijvoorbeeld de ontwikkeling van de baby kan verstoren. Daarnaast zijn bepaalde vitamines en producten juist goed om te eten. Wij geven je hier graag advies over.

Voeding en middelen die we aanraden tijdens de zwangerschap

De volgende middelen en producten zijn wel aan te raden:

Gezond en gevarieerd eten

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. ‘Eten voor twee’ is niet nodig, maar lijnen is niet verstandig. Verse groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. Aardappelen, (volkoren)brood, rijst en pasta zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoeften van het groeiende kind en de moeder zelf. Halvarine, boter, margarine en vette vis voorzien in de behoefte aan vitamine A en D. Wees zuinig met vet en suiker. Snoep niet overmatig.

Vocht

Drink minimaal 1.5 tot 2 liter vocht per dag.

Foliumzuur & vitamine D

Aan vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd om foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur vermindert de kans op een Spina Bifida (open ruggetje) bij het ongeboren kind. Ook voor de moeder is foliumzuur gezond. Het bevordert de ijzeropname en daarom is het goed om de gehele zwangerschap foliumzuur te gebruiken. Dagelijks 1 tablet van 0,5 mg is voldoende. De foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Vitamine D ondersteunt de opname van calcium uit voeding en draagt bij aan de botontwikkeling van het ongeboren kind. Het advies is om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen. Multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen bevatten de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur en vitamine D, afgestemd op de behoeften tijdens de volledige zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Let op: gebruik geen reguliere multivitaminen, maar specifieke varianten die zijn ontwikkeld voor zwangere vrouwen.

Vitaminepreparaten

Vitaminepreparaten hebben geen extra gezondheidswaarde. Ze zijn niet noodzakelijk als je gezond en gevarieerd eet (foliumzuur uitgezonderd). Indien je toch een vitaminepreparaat wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat het niet lukt om gezond en gevarieerd te eten, gebruik dan een preparaat speciaal voor zwangere vrouwen.

Verloskundigen Hilversum voeding & advies

Voeding en middelen die we afraden tijdens de zwangerschap

We raden sterk aan om de volgende producten en middelen te vermijden:

Alcohol

Bij een kinderwens kan alcohol zowel bij mannen als bij vrouwen leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Het gebruik van alcohol terwijl je zwanger bent kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, groeivertraging, en het kan zelfs de latere ontwikkeling van het kind beïnvloeden. De alcoholconcentratie in het ongeboren kind is gelijk aan die in het bloed van moeder. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer alcoholische consumpties je nuttigt per dag, hoe ernstiger de effecten zijn. De gezondheidsraad adviseert vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn, of borstvoeding geven, om geen alcoholhoudende dranken te drinken.

Cafeïne

Een grote hoeveelheid cafeïne kan schadelijk zijn voor je baby. Voor de meest actuele adviezen raden we aan om de ZwangerHapp app te raadplegen. Onthoud dat cafeïne niet alleen in koffie zit, maar ook in cola, thee en energiedranken.

Roken

Roken brengt duidelijke risico´s met zich mee. Zelf roken, maar ook het veelvuldig verblijven in een rokerige omgeving, kan een nadelige invloed hebben op de zwangerschap. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek), met als gevolg een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Het advies aan ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zoveel mogelijk. Op de website www.stivoro.nl kun je meer informatie vinden over het stoppen met roken voor en tijdens je zwangerschap, ook zijn er via de huisarts vaak programma’s te volgen om te stoppen met roken.

Drugs

Het gebruik van harddrugs (amfetaminen, XTC, heroïne en cocaïne) wordt ten zeerste afgeraden. Ook softdrugs worden afgeraden, mede omdat ze tegelijk met tabak gebruikt worden.

Listeria

Eet geen producten die van rauwe melk zijn gemaakt, deze kunnen namelijk de Listeria bacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, alleen is een ongeboren baby hier wel gevoelig voor. In Nederland staat op de verpakking vermeld of er gebruik is gemaakt van rauwe melk (au lait cru). In het buitenland is dit niet altijd het geval! Listeria kan ook groeien in andere rauwe producten, zoals groente, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken, eet dus bij voorkeur voedsel dat vers of vers bereid is en bewaar dit zo kort mogelijk in de koelkast. Listeria kan ook groeien in bijvoorbeeld vaatdoekjes die meerdere dagen gebruikt worden. Was deze bij voorkeur elke dag op hoge temperatuur.

Toxoplasmose

Eet geen rauw vlees (bijvoorbeeld rosbief, fricandeau, tartaar, filet américain of ossenworst). Was rauwe groenten en fruit goed. In rauw vlees en in ongewassen groenten/fruit komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het kind.

Vitamine A

Het consumeren van teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. In orgaanvlees zit veel vitamine A. Wil je dit (leverpastei, kippenlevertjes of iets dergelijks) eten en ben je zwanger? Doe dat dan niet elke dag. Eén keer per week een boterham met een dun laagje paté of smeerleverworst eten kan geen kwaad.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen? Geef dan vroegtijdig bij de huisarts of specialist aan dat je zwanger wilt worden of zwanger bent. Sommige stoffen hebben al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van je kind. Bij pijnklachten kun je zonder gevaar paracetamol (zonder cafeïne en codeïne) gebruiken. Maximaal 6 per dag 2 tabletten van 500mg. Het is ook belangrijk om aan ons te laten weten dat je medicijnen gebruikt.

Tijdens een behandeling bij de tandarts is het geen probleem om een lokale verdoving toe te dienen. Informeer hem/haar wel over je zwangerschap.

“Kom bij ons langs voor bloedprikken en/of suikertesten”

Wat wel en niet doen tijdens de zwangerschap?

Er zijn bepaalde activiteiten die goed zijn om te doen en andere dingen kun je beter vermijden. Hieronder geven we advies over wat je beter wel of niet kunt doen.

Sauna en zonnen

Vermijd de sauna en de zonnebank in de eerste drie maanden, het is namelijk onbekend of deze hoge temperaturen schadelijke effecten veroorzaken. Ga je zonnen of in een sauna? Drink voldoende, smeer je goed in met een kwalitatieve zonnecrème en zorg regelmatig voor afkoeling. Pas ook op voor een zwangerschapsmasker, door de zwangerschapshormonen kunnen onder andere in het gezicht pigmentvlekken ontstaan.

Sporten

Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen, maar pas wel je tempo aan. Sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen zijn minder verstandig. Voor al deze dingen geldt: doe wat je altijd deed, maar verminder of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft of wanneer het je meer vermoeit dan normaal. Zorg bovendien dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

Tuinieren/kattenbak verschonen

Bij het tuinieren en het verschonen van de kattenbak is het belangrijk om handschoenen te dragen en naderhand de handen grondig te wassen. In de uitwerpselen van (vooral jonge) katten kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt, wat schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Schadelijke stoffen en straling

Wees voorzichtig met chemische middelen zoals ongediertebestrijders en verf op terpentinebasis. Verf op waterbasis is veilig in gebruik, maar zorg wel voor goede ventilatie tijdens het aanbrengen.

Mocht een röntgenonderzoek noodzakelijk zijn, meld dan altijd dat je zwanger bent. In sommige gevallen kan het onderzoek worden uitgesteld tot na de bevalling. Vaak kan ook de baarmoeder worden afgeschermd om de stralingsblootstelling voor het kind zoveel mogelijk te beperken.

Seksualiteit

Er is geen bezwaar tegen gemeenschap of een orgasme. Alleen bij bloedverlies of vruchtwaterverlies wordt gemeenschap afgeraden. De beleving van seksualiteit kan veranderen en de vagina kan droger aanvoelen, zowel tijdens de zwangerschap als de borstvoedingsperiode. In dat geval kan het gebruik van glijmiddel wenselijk zijn.

Persoonlijke zwangerschapszorg

De gezondheid van jou en je baby staan bij ons altijd voorop. Daarom vinden we het belangrijk dat je een gezonde voedings- en leefstijl volgt. Tijdens jouw persoonlijke zwangerschapszorg zullen we hier ook advies op maat over geven, maar neem gerust contact met ons op als je hier tussen de afspraken door nog vragen over hebt.

  • Persoonlijke zorg & aandacht;
  • Gediplomeerde medewerkers;
  • Samen goede voorbereidingen treffen;
  • Trajecten altijd met de eigen verloskundige;
  • Ruimte voor ideeën & wensen;
  • ​Nuchter, aanpakkend, empathisch, meedenkend;
  • Jouw wensen staan centraal.

Bel ons

Maandag t/m donderdag: 9:00 uur tot 16:00 uur Vrijdag: 9:00 uur tot 13:00 uur
035 – 647 39 74


E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
aanmelding versturen

Wat mensen van ons vinden

Onze verloskundigen zijn ervaren en gewaardeerde vakspecialisten. Dit zien we dan ook terug in de ervaringen.

5.0
Echt een top team! Er is enorm veel begrip, geduld en enthousiasme! Voelt als een warm bad! Zowel bij de nare situaties (miskramen) als bij de leuke situaties (nu 22 weken zwanger) voelen wij ons gehoord en geholpen!
Chantal

Chantal

10-02-2025

Google
5.0
Wat een fijne praktijk! Alle 4 de dames hebben mij tijdens mijn eerste zwangerschap super geholpen! Fijn en persoonlijk contact wat ik erg belangrijk vond in deze spannende maar leuke fase in mijn leven.
Karianne

Karianne

10-02-2025

Facebook