Home / Informatie miskraam

Miskraam – hulp & advies

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (ook wel ‘abortus’ genoemd). Het risico op een miskraam is mede afhankelijk van de leeftijd van moeder. Bij vrouwen onder de 35 jaar is de kans op een miskraam ongeveer 1 op 10, bij vrouwen tussen 35 en 40 jaar ongeveer 1 op 6.

Een van de eerste verschijnselen van een miskraam is vaginaal bloedverlies. Men spreekt dan van een ‘dreigende miskraam’. Slechts bij de helft van alle situaties met bloedverlies, treedt er daadwerkelijk een miskraam op. In de overige situaties heeft het bloedverlies een andere oorzaak. Soms is er geen vaginaal bloedverlies en wordt de miskraam geconstateerd tijdens een reguliere intake (‘missed abortion’).

Vaak nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid ook af. Ervaar je andere zwangerschapsklachten of maak je je zorgen? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

De oorzaak en het vaststellen van een miskraam

De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis, waardoor het niet verder ontwikkelt en het lichaam van de vrouw dit uiteindelijk afstoot. De oorzaak is meestal een afwijking in het DNA, die al bij de bevruchting is ontstaan. Het gaat hierbij vaak om niet-erfelijke aandoeningen, waardoor er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap.

Met behulp van echoscopisch onderzoek kan een niet-intacte zwangerschap vastgesteld worden. Bedenk wel dat een echo niets verandert aan de uitkomst van de zwangerschap; een miskraam kan niet door een echo ontstaan zijn, en een miskraam is helaas veel voorkomend (10% van alle zwangerschappen) en is vaak een natuurlijk verschijnsel.

Verloskundigen Hilversum miskraam

Wanneer een miskraam is vastgesteld, zijn er 3 mogelijkheden waarop een miskraam kan plaatsvinden:

Afwachten tot de miskraam spontaan optreedt

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies spontaan binnen enkele dagen Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies spontaan binnen enkele dagen op gang. Soms kan het een week of langer duren. Geleidelijk ontstaan krampen in de onderbuik, herkenbaar als hevige menstruatiekrampen, en wordt het bloedverlies heviger. Het bloedverlies is vergelijkbaar met een hevige menstruatie. In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak, en eventueel het vruchtje, uit de baarmoeder gedreven. De vruchtzak herken je als een helder vocht gevuld blaasje, soms met weefselstructuur hierin. De pijn en het bloedverlies worden hierna vrij snel minder.

Veel vrouwen geven de voorkeur aan het afwachten tot spontaan verloop van de miskraam. Het afwachten van de miskraam kan overigens een grote onzekerheid geven Veel vrouwen geven de voorkeur aan het afwachten tot spontaan verloop van de miskraam. Het afwachten van de miskraam kan overigens een grote onzekerheid geven en mogelijk je dagelijks leven beïnvloeden. Een ander nadeel van afwachten, is dat er een kleine kans is dat de zwangerschap niet volledig wordt uitgestoten (een incomplete miskraam) en het bloedverlies blijft aanhouden. Het kan zijn dat er dan alsnog een behandeling bij de gynaecoloog nodig is.

Curettage

Een curettage is een ingreep bij de gynaecoloog.  Via ons wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog en daar zal eerst een consult plaatsvinden waarbij je allerlei informatie krijgt en alle opties opnieuw besproken worden.

Bij een curettage wordt onder narcose het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals verwijderd. De ingreep duurt ongeveer 5-10 minuten. Als je gezond bent is een curettage een ingreep met een zeer klein risico op complicaties.

Behandeling met vaginale tabletten (Misoprostol)

Een Misoprostol-behandeling gaat ook via de gynaecoloog. Met deze medicijnen kan de Een Misoprostol-behandeling gaat ook via de gynaecoloog. Met deze medicijnen kan de miskraam opgewekt worden. Afhankelijk van de situatie kunnen vaginale tabletten worden ingebracht, waarbij binnen enkele uren een spontane miskraam kan optreden. Het kan zijn dat er alsnog sprake is van een incomplete miskraam dan is alsnog een curettage nodig. De gynaecoloog zal bij de intake de opties bespreken en het beleid verder bepalen.

Wanneer de verloskundige direct bellen?

  • Bij langdurig en hevig bloedverlies, meer dan bij een menstruatie.
  • Indien na een spontane miskraam, misoprostol-tabletten of een curettage krampende buikpijn en/of veel bloedverlies blijft bestaan. Dit wijst op een incomplete miskraam waarbij soms (opnieuw) een curettage noodzakelijk is.
  • Indien koorts (>38 graden, rectaal gemeten) tijdens of kort na de miskraam.
  • Bij ongerustheid/angst

Het lichamelijk herstel na een miskraam verloopt meestal vlot. Gedurende 1-2 weken kan er sprake zijn van vaginaal bloedverlies en/of bruinige afscheiding. Hierna kan de normale menstruatiecyclus weer op gang komen en ben je dus opnieuw vruchtbaar. De menstruatie verschijnt vaak weer binnen 6 weken na de miskraam. Het is medisch niet noodzakelijk om te wachten met opnieuw zwanger worden.

Opnieuw zwanger na een miskraam

Wanneer je opnieuw zwanger wilt worden na een miskraam kunnen we tijdens een kinderwensconsult samen kijken hoe je weer gezond zwanger kan worden. Je kan daarnaast bij ons gratis een zwangerschapstest doen en wij bieden de volledige zorg van de zwangerschap tot aan het kraambed.

Maak een afspraak

Bel ons

Maandag t/m donderdag: 9:00 uur tot 16:00 uur Vrijdag: 9:00 uur tot 13:00 uur
035 – 647 39 74


E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
aanmelding versturen

Wat mensen van ons vinden

Onze verloskundigen zijn ervaren en gewaardeerde vakspecialisten. Dit zien we dan ook terug in de ervaringen.

5.0
Echt een top team! Er is enorm veel begrip, geduld en enthousiasme! Voelt als een warm bad! Zowel bij de nare situaties (miskramen) als bij de leuke situaties (nu 22 weken zwanger) voelen wij ons gehoord en geholpen!
Chantal

Chantal

26-02-2024

Google
5.0
Wat een fijne praktijk! Alle 4 de dames hebben mij tijdens mijn eerste zwangerschap super geholpen! Fijn en persoonlijk contact wat ik erg belangrijk vond in deze spannende maar leuke fase in mijn leven.
Karianne

Karianne

26-02-2024

Facebook