Echo’s laten maken door jouw eigen verloskundige

Tijdens de zwangerschap kunnen er diverse soorten echo’s gemaakt worden. Alle verloskundigen bij Materna zijn naast verloskundige ook gecertificeerd echoscopiste. Dit betekent dat de echo’s gemaakt kunnen worden door een van onze verloskundigen/echoscopisten. Bijvoorbeeld tijdens controle afspraken op de praktijk.

Bekijk hieronder de tijdlijn met periodieke echo’s, die gedurende de zwangerschap kunnen plaatsvinden.

Echo tijdlijn

Periodieke echo’s tijdens de zwangerschap

MEDISCHE ECHO / ECHO OP VERZOEK


Een echo kan al vanaf 7 weken zwangerschap. Het heeft de voorkeur om alle echo’s < 10 weken zwangerschap inwendig te echoën. Bij een vroege echo wordt gekeken of de zwangerschap zich op de goede plek in de baarmoeder bevindt, of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap en of het hart al klopt.
Enkele indicaties voor deze echo is bijvoorbeeld het hebben van bloedverlies in het eerste trimester, een miskraam in voorgeschiedenis of zwanger tijdens anticonceptiegebruik.

7 weken

8-9 weken

MEDISCHE ECHO


Deze echo geeft ons informatie over de locatie van de zwangerschap, of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap en of het hart al klopt.

Tijdens het intakegesprek stellen wij vragen over de gezondheid van de zwangere, haar eventuele partner en beide families. Daarnaast geven wij informatie en adviezen.

MEDISCHE ECHO


De termijn echo wordt gemaakt rond de 11 weken zwangerschap. Met deze echo wordt de uitgerekende datum vastgezet. Wist je dat 4% van alle kinderen geboren wordt op de uitgerekende datum? De meeste kinderen worden na de uitgerekende datum geboren, tussen de 40-42 weken zwangerschap.

11 weken

13 weken

MEDISCHE ECHO: ETSEO


13 weken echo (12+3 – 14+3 weken zwangerschap). Vanaf 1 september 2021 krijgen alle zwangeren deze echo (het eerste trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek “etSEO”) aangeboden Deze echo bestaat naast de al bestaande 20 weken echo om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 weken echo is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. Deze echo wordt gemaakt op het echocentrum, VC ’t Gooi.
Meer Informatie

(geslachts)ECHO OP VERZOEK


Vanaf 16-17 weken zwangerschap maken we in de praktijk de geslachtsecho. Ben je nieuwsgierig naar het geslacht van de baby dan kan je hiervoor een afspraak maken bij de assistentie. Dit is onze extra service. Hiervoor worden voor cliënten van Materna geen kosten voor in rekening gebracht.

16 weken

20 weken

MEDISCHE ECHO: TTSEO


Bij de 20-weken echo (officieel de 2e trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd “SEO”) wordt gekeken naar de hersenen, schedel, aangezicht, wervelkolom, hart, maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen van het kindje. Er wordt gescreend op verschillende ernstige lichamelijke aandoeningen. Ook wordt de grootte van je kindje bekeken, de positie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Deze echo wordt gemaakt op het echocentrum, VC ’t Gooi.
Meer Informatie

MEDISCHE ECHO / ECHO OP VERZOEK 24+


24+ weken zwangerschap. Op indicatie worden er groei echo’s gemaakt in de zwangerschap. De omtrek van het hoofd, de buik en het bot van het bovenbeen van de baby wordt opgemeten om de groei te kunnen vaststellen. De resultaten van de echo bespreek je gelijk met de verloskundige. Vanaf deze periode kunnen er ook echo’s op verzoek gemaakt worden, dit noemen we een pretecho. Voor deze pretecho, (in 2D) kun je een afspraak maken via de assistente.

24+ weken

35-36 weken

MEDISCHE ECHO LIGGING


35-36 weken zwangerschap. We kijken bij 35-36 weken zwangerschap of het hoofdje van de baby beneden ligt. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het hoofd boven in de buik. We noemen dit een stuitligging. Als dit het geval is kan de verloskundige jullie gelijk uitleg geven en zo nodig doorverwijzen naar een Gynaecoloog.

Wil je meer informatie ?

Voor meer aanvullende informatie en advies kun je natuurlijk terecht bij een van onze verloskundige. Neem gerust contact met ons op of meld je aan. Wij ontvangen jou graag tijdens een persoonlijk eerste intake gesprek.

verloskundigen hilversum