Home / Anticonceptie

Alles over Anticonceptie en begeleiding

Bij Materna bieden we professionele zorg en begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Maar ook kunnen we je advies geven over anticonceptie en plaatsen wij eventueel spiralen.

Indien je (voorlopig) geen kinderwens hebt, wordt het aangeraden om anticonceptie te gebruiken. Ook na een bevalling kan de menstruele cyclus zich snel herstellen, en soms is dan het moment van een eisprong nog onbekend. Het is daarom aan te raden om aan het eind van de zwangerschap of vlak na je bevalling al eens na te denken over de vormen en mogelijkheden van anticonceptie.

Rond de laatste weken van de zwangerschap en na de eerste kraamweek zullen we samen de verschillende anticonceptiemiddelen Rond de laatste weken van de zwangerschap en na de eerste kraamweek zullen we samen de verschillende anticonceptiemiddelen bespreken en kijken welke het meest geschikt is aan de hand van jouw wensen en voorkeuren. Bij Materna kunnen het gewenste anticonceptiemiddel voorschrijven en bij de keuze voor een spiraal deze ook plaatsen.

Contact opnemen

Verloskundigen Hilversum anticonceptie

Anticonceptie in Hilversum bij Materna Verloskundigen

Het aanvragen van anticonceptie bij je eigen verloskundige is zeker na een zwangerschap en bevalling een fijne uitkomst. De verloskundige ken je inmiddels al wat langer en dit kan, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een spiraal, vertrouwd voelen.

Er zijn verschillende vormen van anticonceptiemiddelen, zowel met en zonder hormonen. Afhankelijk van jouw voorkeuren en wensen kunnen we samen kijken naar welk anticonceptiemiddel het meest geschikt is en wanneer  dit te starten. Tijdens een afspraak zullen we informatie geven over de verschillende soorten anticonceptie en eventuele vragen beantwoorden.

Kosten

De kosten voor een anticonceptiemiddel zijn voor vrouwen boven de 21 jaar voor eigen rekening, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die het vergoed. Vraag dit na bij de verzekering. De plaatsing van een spiraal via een verloskundige of huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een plaatsing van een spiraal via de gynaecoloog gaat ten koste van het eigen risico.

Neem gerust contact op voor meer informatie over de spreekuren en verschillende anticonceptiemiddelen.

Maak een vrijblijvende afspraak met ons

Welk Anticonceptiemiddel kiezen?

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie en welke het meest geschikt is hangt van verschillende factoren af:

Wil je borstvoeding geven?

Niet elke vorm van anticonceptie een optie is in verband met hormonen in het anticonceptiemiddel die effect kunnen hebben op de borstvoeding

Wil je hetzelfde anticonceptiemiddel gebruiken als voor de zwangerschap?

Wanneer je voor de zwangerschap een anticonceptiemiddel hebt gebruikt die goed beviel, kunnen we kijken of je deze weer kunt gebruiken na de bevalling.

Voor meer informatie over anticonceptiemiddelen verwijzen we je graag naar www.anticonceptie.nl. Voor specifieke vragen kun je altijd contact opnemen met onze verloskundigen.

Spiraal laten zetten of verwijderen

Wanneer een spiraal het gewenste en geschikte anticonceptiemiddel is kan deze door onze verloskundige worden geplaatst. Je kunt daarbij kiezen tussen een hormoon (Mirena of Kyleena) of koperspiraal. Wij bestellen het spiraal zodat deze alvast klaar ligt in onze praktijk. Daarnaast sturen we nog een mail met informatie over de plaatsing, waarin uitgelegd staat wat je kunt verwachten.

Voordat het spiraaltje wordt geplaatst zullen we een inwendig onderzoek uitvoeren door middel van een echo om de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen. Het plaatsen van een spiraaltje duurt vervolgens een paar minuten en wordt gedaan met behulp van een speculum (eendenbek).

Na een paar weken kan je ook voor de zekerheid bij ons terecht om te controleren of het spiraal goed zit. Het hormoonspiraal zoals Mirena of Kyleena kan zes jaar blijven zitten, het koperspiraal tien jaar. Daarna kunnen we het spiraal eventueel vervangen. Als je al een spiraal hebt maar nog zwanger wilt worden, is het ook zeker mogelijk om het spiraal (eerder) te laten verwijderen.

Verloskundigen Hilversum anticonceptie

Mogelijkheden omtrent anticonceptie? Vraag het onze assistente!

Materna staat ook voor je klaar als het gaat om een kinderwensconsult, de zwangerschapszorg, de bevalling en de kraamtijd. Zo bieden wij alle zorg onder één dak waarbij jouw wensen centraal staan.

De voordelen van Verloskundige Materna

  • Persoonlijke Zorg & Aandacht
  • Een hecht team verloskundigen
  • Samen goede voorbereidingen treffen 
  • Alle verloskundigen zijn tevens echoscopist
  • Alles onder 1 dak: verloskundigenpraktijk, kraamzorg Materna
  • Echoscopie en bloed prikken op de praktijk
  • Ruimte voor ideeën & wensen
  • ​Nuchter, aanpakkend, empatisch, meedenkend, 
  • Jouw wensen staan centraal

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt liggen of om een afspraak te maken. Onze gediplomeerde medewerkers staan voor je klaar!

Contact opnemen

Bel ons

Maandag t/m donderdag: 9:00 uur tot 16:00 uur Vrijdag: 9:00 uur tot 13:00 uur
035 – 647 39 74


E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
aanmelding versturen

5.0
Erg goede begeleiding super vriendelijke dames die iedere ervaren en onervaren ouder steunen tijdens de blije verwachting
Chantal

Chantal

27-05-2024

Google
5.0
Wij waren enorm blij met Materna. Van Assistent tot aan de verloskundigen, hele goede begeleiding tijdens zwangerschap & bevalling
Sarah Bekkering

Sarah Bekkering

27-05-2024

Google