Home / Voeding & Advies

Voeding & advies tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om op je voeding te letten. Je kan namelijk niet alles meer eten omdat het bijvoorbeeld de ontwikkeling van de baby kan verstoren. Daarnaast zijn bepaalde vitamines en producten juist goed om te eten. Wij geven je hier graag advies over.

Voeding en middelen die we aanraden tijdens de zwangerschap

De volgende middelen en producten zijn wel aan te raden tijdens je zwangerschap:

Gezond en gevarieerd eten

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. ‘Eten voor twee’ is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig. Verse groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. Aardappelen, (volkoren)brood, rijst en pasta zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoeften van het groeiende kind en de moeder zelf. Halvarine, boter, margarine en vette vis voorzien in de behoefte aan vitamine A en D. Wees zuinig met vet en suiker. Snoep niet overmatig.

Vocht

Drink minimaal 1.5 tot 2 liter vocht per dag.

Foliumzuur & vitamine D

Aan vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd om foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur vermindert de kans op o.a. Spina Bifida (open ruggetje) bij het ongeboren kind. Dagelijks 1 tablet van 0,5 mg is voldoende. De foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Ook voor de zwangere vrouw zelf is foliumzuur gezond. Het bevordert de ijzeropname, dus het is goed om de gehele zwangerschap foliumzuur te blijven gebruiken.

Vitamine D zorgt ervoor dat het calcium uit de voeding wordt opgenomen en zorgt voor een goede botopbouw voor het ongeboren kind. Het advies is om tijdens de zwangerschap dagelijks 10 microgram Vitamine D te slikken.

Wanneer je kiest voor een multivitamine voor zwangeren, heb je dagelijks voldoende foliumzuur en vitamine D. Deze kun je de gehele zwangerschap en borstvoedingsperiode blijven slikken (Let op: niet ‘gewone’ multivitamine-pillen, maar speciaal voor zwangeren).

Vitaminepreparaten

Vitaminepreparaten hebben geen extra gezondheidswaarde. Ze zijn niet noodzakelijk, als je gezond en gevarieerd eet. (Uitgezonderd foliumzuur) Indien je toch een vitaminepreparaat wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat het niet lukt om gezond en gevarieerd te eten, gebruik dan een preparaat speciaal voor zwangeren.

Verloskundigen Hilversum voeding & advies

Voeding en middelen die we afraden tijdens de zwangerschap

Allereerst raden we sterk aan om de volgende producten en middelen te vermijden:

Alcohol

Alcohol kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid bij een kinderwens, zowel bij vrouwen als bij mannen. Gebruik van alcohol kan daarnaast tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, groeivertraging, en het kan zelfs de latere ontwikkeling van het kind beïnvloeden. De alcoholconcentratie in het ongeboren kind is gelijk aan die in het bloed van moeder. Uit onderzoek blijkt, dat hoe meer alcoholische consumpties je nuttigt per dag, hoe ernstiger de effecten zijn. De gezondheidsraad adviseert daarom aan vrouwen, die zwanger willen worden, zwanger zijn, of borstvoeding geven, geen alcoholhoudende dranken te drinken.

Cafeïne

Een grote hoeveelheid cafeïne (meer dan 4 koppen koffie per dag) kan schadelijk zijn voor het kindje. Drink daarom niet te veel koffie of nog beter, drink cafeïnevrije koffie. Cafeïne zit overigens ook in cola, thee en energiedranken. We raden dus sterk aan om deze dranken ook te vermijden.

Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving, kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten schadelijke stoffen, die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) met als gevolg een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Het advies aan ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zoveel mogelijk. Ophouden is voor velen moeilijk. Ophouden veranderen in stoppen met roken? Op de website www.stivoro.nl kun je meer informatie vinden over stoppen met roken voor en tijdens de zwangerschap, ook zijn er via de huisarts vaak programma’s te volgen om te stoppen met roken.

Drugs

Gebruik van harddrugs (amfetaminen, XTC, heroïne en cocaïne) in de zwangerschap wordt ten zeerste afgeraden. Ook softdrugs worden in de zwangerschap afgeraden, mede omdat ze tegelijk met tabak gebruikt worden.

Listeria

Eet geen producten die van rauwe melk zijn gemaakt. Deze kunnen de Listeria bacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. In Nederland staat op de verpakking vermeld of er gebruik is gemaakt van rauwe melk (au lait cru). In het buitenland is dit niet altijd het geval. Listeria kan ook groeien in andere rauwe producten, zoals rauwe groente, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Eet dus bij voorkeur voedsel dat vers of vers bereid is, en bewaar dit zo kort mogelijk in de koelkast. De Listeria bacterie kan ook groeien in bijvoorbeeld vaatdoekjes die meerdere dagen gebruikt worden. Was die bij voorkeur elke dag op hoge temperatuur.

Toxoplasmose

Eet geen rauw vlees (bv rosbief, fricandeau, tartaar, filet américain of ossenworst). Was rauwe groenten en fruit goed. In rauw vlees en in ongewassen groenten/fruit komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het kind.

Vitamine A

Teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. In orgaanvlees zit veel vitamine A. Wil je orgaanvlees (leverpastei, kippenlevertjes o.i.d) eten tijdens de zwangerschap, doe dat dan niet dagelijks. Een keer per week een boterham met een dun laagje paté of smeerleverworst eten kan geen kwaad voor je baby.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen, geef dan vroegtijdig aan bij de huisarts of specialist dat je zwanger wilt worden of zwanger bent. Sommige stoffen hebben al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van je kind. Bij pijnklachten kun je zonder gevaar paracetamol (zonder cafeïne en codeïne) gebruiken. Maximaal 6 per dag 2 tabletten van 500mg.

Als de tandarts tijdens de behandeling locale verdoving wil toedienen bestaat hier tijdens de zwangerschap geen bezwaar tegen. Informeer hem/haar wel over je zwangerschap. Laat het ons ook weten wanneer je medicijnen gebruikt.

“Kom bij ons langs voor bloedprikken en/of suikertesten”

Wat wel en niet doen tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap zijn bepaalde activiteiten goed om te doen maar sommige dingen kun je beter vermijden. Hieronder geven we advies over wat je beter wel of niet kunt doen tijdens je zwangerschap.

Sauna en zonnen

Vermijd sauna en zonnebank in de eerste drie maanden. Het is onbekend of deze hoge temperaturen schadelijke effecten veroorzaken. Ga je wel zonnen of in een sauna, drink dan voldoende, smeer je goed in met een zonnecrème en zorg regelmatig voor afkoeling. Pas ook op voor een zwangerschapsmasker, door de zwangerschapshormonen kunnen o.a. in het gezicht pigmentvlekken ontstaan.

Sporten

Pas bij sporten je tempo aan. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Voor al deze dingen geldt: doe wat je altijd deed, maar verminder of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft of wanneer het je meer vermoeit dan normaal. Zorg bovendien dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

Tuinieren/kattenbak verschonen

Bij het werken in de tuin en het verschonen van de kattenbak is het belangrijk om handschoenen te dragen en je handen erna goed te wassen. In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt soms een parasiet voor, die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit kan schadelijk zijn voor het kind.

Schadelijke stoffen en straling

Wees voorzichtig met chemische middelen zoals ongediertebestrijders, verf op terpentinebasis etc. Gebruik van een verf op waterbasis kan geen kwaad; ventileer de ruimte wel goed tijdens het gebruik.

Is een röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap noodzakelijk, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent. Soms kan het onderzoek uitgesteld worden tot na de bevalling. Vaak kan de baarmoeder ook afgeschermd worden. Het kind wordt dan aan zo min mogelijk straling blootgesteld.

Seksualiteit

Er is geen bezwaar tegen het hebben van gemeenschap of een orgasme tijdens de zwangerschap. Alleen bij bloedverlies of vruchtwaterverlies wordt het afgeraden om gemeenschap te hebben. De beleving van seksualiteit kan tijdens de zwangerschap anders zijn. Ook is het mogelijk dat de vagina tijdens zwangerschap en borstvoedingsperiode droger aanvoelt, glijmiddel is soms wenselijk.

Persoonlijke zorg tijdens de zwangerschap

De gezondheid van jou en je baby staan voorop tijdens de zwangerschap. Daarom vinden we het belangrijk dat je een gezonde voedings- en leefstijl volgt. Tijdens de zwangerschapszorg zullen we hier ook advies over geven, maar neem gerust contact met ons op als je hier tussen de afspraken door nog vragen over hebt.

  • Persoonlijke Zorg & Aandacht
  • Gediplomeerde Medewerkers
  • Samen goede voorbereidingen treffen 
  • Trajecten altijd met de eigen verloskundige
  • Ruimte voor ideeën & wensen
  • ​Nuchter, aanpakkend, empatisch, meedenkend, 
  • Jouw wensen staan centraal

Bel ons

Maandag t/m donderdag: 9:00 uur tot 16:00 uur Vrijdag: 9:00 uur tot 13:00 uur
035 – 647 39 74


E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
aanmelding versturen

Wat mensen van ons vinden

Onze verloskundigen zijn ervaren en gewaardeerde vakspecialisten. Dit zien we dan ook terug in de ervaringen.

5.0
Echt een top team! Er is enorm veel begrip, geduld en enthousiasme! Voelt als een warm bad! Zowel bij de nare situaties (miskramen) als bij de leuke situaties (nu 22 weken zwanger) voelen wij ons gehoord en geholpen!
Chantal

Chantal

16-04-2024

Google
5.0
Wat een fijne praktijk! Alle 4 de dames hebben mij tijdens mijn eerste zwangerschap super geholpen! Fijn en persoonlijk contact wat ik erg belangrijk vond in deze spannende maar leuke fase in mijn leven.
Karianne

Karianne

16-04-2024

Facebook