Home / Zwangerschap

Zwangerschapszorg van Materna

Gefeliciteerd! Je bent zwanger, en nu? Bij Materna geven onze gediplomeerde verloskundigen persoonlijke zorg en adviezen om jouw hele zwangerschap zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Je kunt bij ons terecht voor controles, echo’s, bloedprikken, suikertesten en informatie over voeding en eventuele zwangerschapsklachten. Schrijf je direct telefonisch of via het aanmeldformulier bij ons in. Hiervoor is geen verwijsbrief van de huisarts nodig.

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om regelmatig voor controles langs te komen. Je komt bij ons langs voor ongeveer 10-12 controles en 3 echo’s. Zo kunnen we goed de gezondheid van jou en jullie baby monitoren. Ook geven we je informatie die past bij je zwangerschapstermijn. Wij vinden het belangrijk dat je op een comfortabele en zorgeloze manier door de zwangerschap heen gaat en helpen daar graag bij met onze professionele zorg en adviezen.

Verloskundigen Hilversum zwangerschapszorg

Richting het einde van je zwangerschap gaan we samen kijken naar de voorbereiding van de bevalling. Hierbij staan jouw wensen centraal. Ook hebben wij een eigen kraamzorgbureau. Indien gewenst kun je je ook inschrijven bij ons eigen kraamzorgbureau (Materna Kraamzorg); ons team van kraamverzorgenden staat voor je klaar om je te helpen bij het herstel en de zorg voor je baby.

Contact opnemen

Begeleiding en zwangerschapscontroles door Materna in Hilversum

Tijdens de zwangerschap kom je ongeveer 10-12 keer bij ons langs voor reguliere controles. De eerste afspraak voor een intake vindt plaats wanneer je 8-9 weken zwanger bent. We zullen dan een controle en eerste echo uitvoeren. Met deze controle kunnen we in kaart brengen wat jullie voorgeschiedenis is en kunnen we zo goed mogelijk afgestemde zorg verlenen.

In deze afspraak zullen we ook informatie en tips geven over jullie leefstijl en eventueel aanvullend prenataal onderzoek tijdens de zwangerschap. We raden het aan om samen met je partner of andere naaste te komen, omdat er veel informatie gevraagd en gegeven wordt tijdens de intake. Als je een medische indicatie hebt voor de bevalling, zullen we deze ook bespreken. Zo zetten we samen alles op een rijtje en kunnen we je overdragen aan de gynaecoloog wanneer dat nodig is.

De tweede controle afspraak vindt plaats rond de 10-12 weken van je zwangerschap. Er vindt dan een termijnecho plaats waarmee we de definitieve uitgerekende datum kunnen vaststellen. Wanneer je prenataal onderzoek wilt laten uitvoeren geven we je de daarvoor benodigde formulieren en informatie mee. Daarnaast zullen we een algemeen bloedonderzoek uitvoeren waarbij we kijken naar de bloedgroep, het ijzergehalte, infectieziekten en vitamines.

De vervolgcontroles tijdens de rest van je zwangerschap zullen vooral in het teken staan van de gezondheid van jou en je baby. We zullen vooral controleren of de zwangerschap goed verloopt, of je blijvende klachten hebt en of er andere bijzonderheden zijn. Ook meten we de bloeddruk en doen uitwendig onderzoek waarbij wij de groei en ligging van de baby controleren en vervolgen.

Kom bij ons langs voor controle

Echo’s in Hilversum door eigen verloskundige in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zullen we verschillende echo’s uitvoeren. De eerste echo vindt plaats rond de 8-9 weken en is voornamelijk om te zien hoe lang je zwanger bent en nog belangrijker, of het hartje van de baby klopt. Vervolgens vindt rond de 10-12 weken de termijnecho plaats. Deze wordt sinds 2005 standaard aangeboden en bepaalt door middel van een meting wanneer je uitgerekend bent. Op indicatie kunnen we op Materna ook een groeiecho of liggingsecho uitvoeren.

Bij aanmelding ontvang je tevens een gratis geslachtsecho.

Prenatale screening in Hilversum

In Nederland zijn er 2 screeningsecho’s mogelijk: de eerste trimester SEO (ETSEO) en de tweede trimester SEO (TTSEO).

De ETSEO (ook wel 13 weken echo) is een screeningsecho waarmee we kijken of jouw baby lichamelijke afwijkingen heeft, je mag zelf bepalen of je deze echo wilt laten uitvoeren.

Bij de TTSEO (ook wel 20 weken echo) kijken we hier ook naar maar onderzoeken daarnaast uitgebreid de ontwikkeling van de organen, de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Met deze echo kunnen we ook het geslacht van de baby achterhalen. Deze 2 echo’s worden niet in onze praktijk gedaan, maar op VC ’t Gooi.

Belangrijk om te benoemen is dat een 20-weken echo zonder afwijkende uitslag geen garantie is voor een gezond kindje. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De baby is namelijk nog erg klein, en sommige afwijkingen zijn (nog) niet duidelijk zichtbaar. Je mag ook zelf bepalen of je de 20-weken echo wilt laten uitvoeren. Indien er afwijkingen zijn gevonden is het ook een eigen keuze om hier vervolgonderzoek naar te laten doen. Deze echo’s vallen allemaal in de basisverzekering.

Nog vragen over de controles en/of echo’s? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden graag jouw vragen.

Naast prenatale screening in de vorm van echo’s kunnen zwangeren ook kiezen
voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test).
Vanaf 1 april 2023 is de NIPT voor iedereen beschikbaar.
Via een bloedtest bij de zwangere vrouw kunnen cellen, afkomstig van de placenta
van de zwangerschap, onderzocht worden. Deze cellen bevallen het DNA; hiermee
kan men testen of het Downsyndroom (trisomie 21), het Edwardssyndroom
(trisomie 18) en het Patausyndroom (trisomie 13) aanwezig is bij het ongeboren
kind.

De NIPT onderzoekt deze 3 chromosoomafwijkingen. Wanneer je kiest voor een
NIPT, moet je ook kiezen om wel of geen nevenbevindingen te weten.
Nevenbevindingen zijn chromosoomafwijkingen, anders dan trisomie 13, 18 of 21,
van ernstig tot minder ernstig.

De NIPT geeft 99% zekerheid en heeft geen risico voor de zwangerschap of de baby.
Als de testuitslag goed is hoef je geen vervolgonderzoek te laten verrichten. Blijkt
bij de uitslag van de NIPT er een vermoeden van een chromosomale afwijking te
zijn, kan er verdere diagnostiek (bijv. vruchtwaterpunctie) ingezet worden om dit
te bevestigen. Voor dit vervolgonderzoek word je verwezen naar het AMC.
Vanaf 1 april 2023 is de NIPT voor iedereen toegankelijk, vanaf 10 weken
zwangerschap.
De NIPT is kosteloos.

https://www.pns.nl/

Centering pregnancy op de praktijk

Naast de controles en echo’s kun je bij Materna ook terecht voor Centering Pregnancy (CP). Dit is een vorm van zorg in een groep. Samen met andere vrouwen die ongeveer even lang zwanger zijn kom je samen om verschillende onderwerpen over de zwangerschap te bespreken.

Er zijn tien bijeenkomsten waarbij je ook individueel contact hebt met de verloskundige voor het uitwendig onderzoek en bloeddrukmeting. De overige controles worden binnen de groep gedaan en er worden gezamenlijk vragen en oplossingen besproken.

Centering Pregnancy brengt vele voordelen met zich mee:

 • Vaste dagen en tijdstip, meestal ’s avonds
 • Veel meer contact met je verloskundige
 • Contact met andere zwangeren
 • Ondersteuning en kennis uitwisselen
 • Actieve betrokkenheid bij de zorg
 • Veel tijd voor vragen en informatie

Wil je meer informatie, vraag het ons gerust! Of kijk op de website van Centering pregnancy

Kinderwensconsult in Hilversum

Nog niet zwanger? Dan kan je ook bij ons terecht voor een kinderwensconsult. Daarin zullen we samen de leefstijl en gezondheid van jou en je partner bespreken. Ook zullen we vragen beantwoorden en advies geven over hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap kunt beginnen. Je ontvangt informatie over het gehele proces.

Op deze manier kunnen jij en je partner zelfverzekerd en goed voorbereid richting een eventuele zwangerschap gaan. Denk hierbij ook aan het geven van gerichte informatie die in jouw persoonlijke situatie van toepassing is. Bijvoorbeeld erfelijke aandoeningen die in jouw familie voorkomen. Ook kunnen wij bloedprikken op de praktijk en we brengen jouw gezondheidssituatie in kaart.

Denk ook aan de volgende onderwerpen:

 • Vruchtbaarheid en menstruatie;
 • Leefstijladvies;
 • Het gebruik van medicijnen en vitamines;
 • Sporten en bewegen;
 • Werk en inspanning;
 • gevolgen alcohol, sigaretten of drugs;
 • Aandoeningen en/of risicofactoren.

Kinderwensconsult bij Materna leidt daarom tot een breed inzicht en advies. Zo nodig kun je eventueel worden doorverwezen naar een andere specialist.

Persoonlijke zwangerschapszorg

Bij Materna Verloskundigen geven onze verloskundigen persoonlijke zorg en aandacht tijdens je zwangerschap. Daarbij is altijd ruimte voor jouw eigen ideeën en wensen, zodat de zwangerschap een prettige periode is. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze consulten of als je andere vragen hebt. Onze medewerkers helpen je graag!

Waarom kiezen voor verloskundigenpraktijk Materna?

 • Persoonlijke zorg & aandacht
 • Samen goede voorbereidingen treffen 
 • Ruimte voor ideeën & wensen
 • ​Nuchter, aanpakkend, empatisch, meedenkend
 • Jouw wensen staan centraal
 • Bloedprikken op de praktijk
 • Echo’s door eigen verloskundigen
 • Altijd bereikbaar voor contact
 • Eigen kraamverzorgenden in dienst

Aanmelden

Bel ons

Maandag t/m donderdag: 9:00 uur tot 16:00 uur Vrijdag: 9:00 uur tot 13:00 uur
035 – 647 39 74


E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
contactaanvraag versturen

Wat mensen van ons vinden

Onze verloskundigen zijn ervaren en gewaardeerde vakspecialisten. Dit zien we dan ook terug in de ervaringen.

5.0
De beste en meest lieve mensen die er zijn. Ze staan altijd voor je klaar wanneer je ze nodig hebt. Veel kennis en ervaring in de praktijk. Ik zelf zou zeker terug komen en iedereen deze praktijk aanraden. De beste van het land!!!
Chantal

Chantal

26-02-2024

Google
5.0
We zijn enorm blij met Materna! Alle verloskundigen en assistentes zijn zo aardig en kundig. Geen vraag is te gek en ook aan de bevalling hebben we een heel goed gevoel over gehouden. Grote aanrader!
Lonneke

Lonneke

26-02-2024

Google