Home / Bevalling

Voorbereiden op bevalling

Iedere bevalling is uniek en het is daardoor lastig om te voorspellen hoe deze zal verlopen. We vinden het daarom belangrijk om alles met jou te bespreken om de bevalling zo goed mogelijk voor te bereiden. Daarbij stellen we uiteraard jouw wensen voorop.

Wij zijn er om je voor en tijdens de bevalling te begeleiden, te steunen en te helpen waar nodig. Gedurende het gehele traject van jouw zwangerschap zal je begeleid worden door ons team van verloskundigen. Je leert ons allemaal kennen, zodat je een bekend gezicht hebt bij de bevalling. De begeleiding van een bevalling vindt plaats door een verloskundige, maar bij complicaties of medische noodzaak, zal zij jou verwijzen naar een gynaecoloog in één van de ziekenhuizen.

Verloskundigen Hilversum bevallingszorg

Begeleiding en (mentaal) voorbereiden van de bevalling

Wanneer je ongeveer 36 weken zwanger bent zullen we beginnen met de voorbereiding van de bevalling. Het is normaal om te bevallen tussen de 37 en 42 weken, de uitgerekende datum is slechts een richtlijn (slechts ong. 5% van de zwangeren bevalt op de uitgerekende datum).

Tijdens de voorbereiding van jouw bevalling zullen we bespreken wat jouw wensen zijn. Wil je graag thuis bevallen of kies je voor een poliklinische bevalling of geboortehuis? Ook zullen we de mogelijkheden voor pijnstilling bespreken. Verder zullen we je informeren over wat je kunt verwachten en vragen beantwoorden die je nog hebt liggen.

Het kan ook helpen om alles op te schrijven in een geboorteplan. Daarin beschrijf je al je wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Jouw geboorteplan bespreek je vervolgens met je partner en verloskundige.

Voor advies en vragen over anticonceptie na de bevalling kun je ook bij ons terecht. In samenspraak zullen we kijken welk anticonceptiemiddel het meest geschikt is.

Neem contact op

Pijnbestrijding bevalling

Pijn tijdens de bevalling hoort er (helaas) bij. Er zijn verschillende mogelijkheden om met deze pijn om te gaan. Zo is een goede voorbereiding op de bevalling al een eerste stap. Volg bijvoorbeeld zwangerschapscursussen voor ontspanningsoefeningen, welke houdingen van pas komen, ademhalingstechnieken en wat je partner kan doen tijdens de bevalling.

Warmte, wisseling van houding en een rustige omgeving tijdens de bevalling helpen ook om te ontspannen. Je lichaam maakt dan pijnstillende hormonen aan waardoor de pijn tijdens de bevalling wordt verzacht.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om een vorm van pijnstilling in te zetten. Hiervoor is het wel nodig om naar het ziekenhuis te gaan en zullen we je overdragen aan de gynaecoloog. Er zijn verschillende soorten pijnstillers:

  • Pethidine: een versuffend middel dat via een injectie wordt toegediend en werkt enkele uren. Wanneer we de baby binnen een paar uur verwachten dienen we dit niet toe omdat het de baby kan bereiken via de placenta. (Pethidine wordt eigenlijk niet meer gebruikt als echte pijnstiller tijdens de bevalling, meer bij rommelen en niet doorzetten)
  • Remifentanyl: wordt via een infuus toegediend en geeft continu pijnstilling. Tijdens de toediening is wel extra bewaking van moeder en kind nodig omdat er ademhalingsstoornissen of bloeddrukdalingen kunnen optreden bij de moeder. Het middel is snel uitgewerkt en kan daarom in de latere fase van de bevalling toegediend worden.
  • Epidurale anesthesie: ook wel de ruggenprik. Hierbij wordt een slangetje in de rug ingebracht waardoor vloeistof wordt ingespoten rondom de zenuwen in het ruggenmerg. De onderkant van het lichaam wordt daardoor minder gevoelig  of gevoelloos. Deze pijnbestrijding werkt goed maar zorgt er wel voor dat de spierkracht afneemt en het kent een aantal complicaties zoals bloeddrukdaling, koorts, hoofdpijn of een ademhalingsstoornis. De gynaecoloog bepaalt samen met de anesthesist of je in aanmerking komt voor een ruggenprik, afhankelijk van de bevallingsfase.
  • Lachgas: ook wel Relivopan (een mengsel van (di)stikstof(oxide)(N2O) en zuurstof (O2)). Tijdens een wee adem je het lachgas in via een mond/neusmasker en haalt hem er daarna weer af waardoor de toediening vanzelf stopt. (Dit is niet bij elk ziekenhuis een mogelijkheid; in onze regio kan dit alleen gegeven worden in het Geboortehuis in Utrecht)

Tijdens de voorbereiding van de bevalling zullen we verder met je over praten over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Plaats van de bevalling

Als je geen medische indicatie hebt kun je kiezen voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Materna heeft samenwerkingsverbanden met Ter Gooi Ziekenhuizen Locatie Blaricum, Meander Medische Centrum in Amersfoort en met het geboortehuis in Utrecht. Wanneer je ervoor kiest om poliklinisch te bevallen, gaan wij mee naar het ziekenhuis van jouw keuze.

Wanneer Materna bellen?

Onze verloskundigen staan altijd voor je klaar. We hebben algemene belinstructies ten aanzien van de bevalling.

  • Weeën: bij een uur lang weeën a 3-4 minuten die ong. 60 seconden van duur zijn. Wil je graag eerder overleg en hulp? Bel ons gerust.
  • Vruchtwaterverlies helder: vruchtwater hoort helder/wit van kleur te zijn. Wanneer je vliezen breken is het verstandig om wat te proberen op te vangen, zo kun je goed de kleur beoordelen. Breken je vliezen ‘s nachts en heb je nog geen weeën, dan hoef je niet direct te bellen, maar bel ons wel de volgende ochtend.
  • Vruchtwaterverlies groen/bruin: bij groen/bruin vruchtwater, heeft de baby meconium (1e ontlasting) geloosd in het vruchtwater. Dit is een reden om baby tijdens de bevalling extra in de gaten te houden. Bel ons dan direct!
  • Bloedverlies: wanneer je veel bloedverlies hebt (een groot maandverband doordrenkt met bloed, duidelijk anders dan een slijmprop); bel ons dan direct!
  • Vroege geboorte: wanneer je denkt dat de bevalling voor de 37e week van je zwangerschap is begonnen, bel je ons ook direct.
  • Leven voelen: voel je de baby niet of minder bewegen (>28wkn), bel ons dan overdag.

LET OP: dit zijn algemene richtlijnen, wanneer je gevoel zegt dat je moet bellen: wacht niet langer!

Goed voorbereid met onze bevallingszorg

Materna heeft veel ervaring in het begeleiden en verzorgen van zwangere vrouwen en hun bevalling. Meld je bij ons aan voor onze professionele zwangerschaps- en bevallingszorg.

Samen zorgen we dan voor een prettige zwangerschap en een goede voorbereiding voor de bevalling. Na de geboorte van je kindje helpen wij ook graag bij de kraamzorg. Zo kun je bij Materna terecht voor de volledige, persoonlijke zorg die bij de zwangerschap komt kijken.

Materna Verloskundigen geeft hulp en advies voor, tijdens en na de bevalling.

Wat Materna onderscheidt:

  • Persoonlijke zorg & aandacht
  • Alle zorg voor aanstaande ouders onder één dak
  • Deskundige begeleiding
  • Zwangerschapsbegeleiding op maat
  • Centering Pregnancy

Meld je aan

Bel ons

Maandag t/m donderdag: 9:00 uur tot 16:00 uur Vrijdag: 9:00 uur tot 13:00 uur
035 – 647 39 74


E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
aanmelding versturen

Wat mensen van ons vinden

Onze verloskundigen zijn ervaren en gewaardeerde vakspecialisten. Dit zien we dan ook terug in de ervaringen.

5.0
Echt een top team! Er is enorm veel begrip, geduld en enthousiasme! Voelt als een warm bad! Zowel bij de nare situaties (miskramen) als bij de leuke situaties (nu 22 weken zwanger) voelen wij ons gehoord en geholpen!
Marie

Marie

10-06-2023

Google
5.0
Erg goede begeleiding tijdens mijn zwangerschap. Vriendelijk, open en eerlijk geholpen. Niets was te gek en ze staan altijd voor je klaar om in alle rust uitleg te geven of een extra controle te doen wanneer je onzeker bent.
Esmee

Esmee

10-06-2023

Facebook