Home / Bevalling

De bevalling

Vanaf 30 weken zwangerschap gaan we tijdens de controles uitgebreid de laatste paar weken van de zwangerschap en de bevalling bespreken.
Het kan helpen om wensen voor de bevalling op te schrijven in een geboorteplan. Ben je benieuwd hoe een dergelijk plan wordt vormgegeven? Kijk dan even naar een
voorbeeld geboorteplan.

Wij zijn er om je voor en tijdens de bevalling te begeleiden, te steunen en te helpen waar Naast de informatie die jullie krijgen tijdens de controles bieden wij ook cursussen/informatieavonden aan in de praktijk. Voor de wisselende data kunnen jullie terecht bij de assistentes. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

We bieden onder andere de volgende cursussen aan:

 • Centering pregnancy te starten vanaf het begin van je zwangerschap
 • Borstvoedingsavond onder leiding van lactatiekundige Liesbeth Gresel
 • Mannen-/Partneravond onder leiding van Hans Götze 
 • Zwangerschapscursus Subsense by Materna 

Wij werken samen met Tergooi MC Hilversum, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Geboortehuis/Diakonessenhuis in Utrecht.

In de ziekenhuizen is informatie in verschillende vormen beschikbaar. Er worden informatieavonden georganiseerd, er zijn webinars te volgen en er zijn video’s beschikbaar. Kijk gerust rond op de website van de verschillende ziekenhuizen.

Verloskundigen Hilversum bevallingszorg

Voorbereiden op de bevalling

Wanneer het derde trimester is begonnen gaan we praten over de bevalling. De uitgerekende datum is niets meer dan een richtlijn; het is gebruikelijk om te bevallen tussen 37 en 42 weken. 

Bij een zwangerschap onder de 37 weken spreken we van een te vroege bevalling (prematuriteit) en pas na 42 weken is er sprake van ‘overtijd’ (serotiniteit). Wanneer een bevalling gaat plaatsvinden is niet te voorspellen.

Een goede voorbereiding kan helpen. Hoe en of je kiest voor een voorbereiding is geheel jullie eigen keuze. In de regio zijn veel verschillende opties voor een cursus. In de wachtkamer is veel foldermateriaal te vinden.

Centering Pregnancy

Vanaf het begin van de zwangerschap is aanmelding voor de Centering Pregnancy (CP) bijeenkomsten mogelijk. CP start je vanaf 14-16 weken zwangerschap en je controles vinden altijd plaats op de voor afgesproken data. Samen met andere zwangeren vorm je een hechte, sociale groep waarin verschillende onderwerpen zullen passeren. Je leert van elkaar, krijgt tips en vindt steun bij elkaar.

De avonden/middagen worden begeleid door een vaste verloskundige en co-begeleider. 

Er zullen ook verschillende gastsprekers komen. Totaal zijn er 10 bijeenkomsten, 9 tijdens de zwangerschap en 1 nadat alle kinderen van de groep geboren zijn. Deze nacontrole is een mooie afsluiting van een bijzonder proces.

Bekijk hier ook een korte voorlichtingsvideo voor centering pregnancy:

CenteringPregnancy korte voorlichtingsfilm

Borstvoedingsavonden

Op de praktijk worden er regelmatig borstvoedingsavonden georganiseerd onder leiding van lactatiekundige Liesbeth Gresel van Borstvoedingscentrum het Gooi. Tijdens deze avonden krijg je allerlei informatie over het geven van borstvoeding zodat je goed voorbereid het kraambed in gaat. 

Deze borstvoedingsavonden vinden in een kleine setting plaats in onze praktijk, waardoor je laagdrempelig vragen kunt stellen aan de lactatiekundige. Houd de aankondiging van deze avonden in de gaten op onze socials en in de wachtkamer! Het aanmelden voor deze avonden kan bij onze assistentes.

Mannen-/partneravond

Tijdens de zwangerschap vergeten we de mannen/partners natuurlijk niet. Omdat er veel gaat veranderen in de thuissituatie bieden wij als Materna jullie een gratis mannen-/partneravond aan. Deze avond wordt gegeven door Hans Gotze. Hans Gotze is een vader/opvoedcoach en gaat tijdens deze avond vooral in gesprek met de mannen en partners over: hoe kan ik mijn vrouw ondersteunen en hoe gaat dit tijdens de bevalling? 

Hoe ga je als vader/partner om met de nieuwe gezinssamenstelling? Kortom, allerlei tips en tricks om je goed voor te bereiden op de komst van een nieuw gezinslid. Houd de aankondiging van deze leuke mannenavond in de gaten via de socials en in de wachtkamer. Aanmelden kan via onze assistentes.

Subsense cursus by Materna

Zelf bieden wij de cursus Subsense by Materna aan in de praktijk. De cursus is een combinatie tussen een online deel en desgewenst een fysieke cursus in de praktijk. Dit kan privé of met meerdere koppels.
Tijdens de cursus staan jullie centraal. We bereiden jullie voor op de bevalling, het kraambed en een nieuw gezin, met aspecten van hypnobirthing en ‘bringing baby home’.

Vraag de assistentes naar de mogelijkheden! Bestel je online cursus met onze kortingscode, ook te krijgen bij de assistentes. 

Telefoonnummer: 035 – 6473 974

De plaats van bevalling

In Nederland kunnen zwangere vrouwen zonder medische indicatie kiezen of ze thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) willen bevallen. Of je nu kiest voor een thuisbevalling of voor een poliklinische bevalling: wij staan achter jullie keuze.

Wij hebben een samenwerkingsverband met Tergooi MC Hilversum, Meander Medisch Centrum in Amersfoort en met het Diakonessenhuis/Geboortehuis in Utrecht. Dat betekent dat wij, wanneer je poliklinisch wilt bevallen, mee gaan naar het ziekenhuis van jouw keuze. Mocht je vragen hebben over de plaats van de bevalling dan kun je deze tijdens het spreekuur stellen.

Wanneer met spoed contact opnemen?

 • Ben je ongerust, bel ons direct.
 • Als de weeën zijn begonnen; heb je weeën om de 3-4 minuten en duren ze ongeveer een minuut? Zijn ze krachtig? Bel ons dan gerust.
 • Bij het breken van je vliezen en het vruchtwater is niet helder van kleur (groen/bruin).
 • Bij veel bloedverlies, namelijk een groot maandverband doordrenkt met bloed (duidelijk anders dan de slijmprop).
 • Wanneer je denkt dat de bevalling voor 37 weken zwangerschap is begonnen.

Wanneer je de baby niet goed voelt bewegen.

Goed voorbereid met onze bevallingszorg

Materna heeft veel ervaring in het begeleiden en verzorgen van zwangere vrouwen en hun bevalling. Meld je bij ons aan voor onze professionele zwangerschaps- en bevallingszorg.

Samen zorgen we dan voor een prettige zwangerschap en een goede voorbereiding voor de bevalling. Na de geboorte van je kindje helpen wij ook graag bij de kraamzorg. Zo kun je bij Materna terecht voor de volledige, persoonlijke zorg die bij de zwangerschap komt kijken.

Materna Verloskundigen geeft hulp en advies voor, tijdens en na de bevalling.

Wat Materna onderscheidt:

 • Persoonlijke zorg & aandacht
 • Alle zorg voor aanstaande ouders onder één dak
 • Deskundige begeleiding
 • Zwangerschapsbegeleiding op maat
 • Centering Pregnancy

Meld je aan

Bel ons

Maandag t/m donderdag: 9:00 uur tot 16:00 uur Vrijdag: 9:00 uur tot 13:00 uur
035 – 647 39 74


E-mail ons

Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
aanmelding versturen

Wat mensen van ons vinden

Onze verloskundigen zijn ervaren en gewaardeerde vakspecialisten. Dit zien we dan ook terug in de ervaringen.

5.0
Echt een top team! Er is enorm veel begrip, geduld en enthousiasme! Voelt als een warm bad! Zowel bij de nare situaties (miskramen) als bij de leuke situaties (nu 22 weken zwanger) voelen wij ons gehoord en geholpen!
Marie

Marie

27-05-2024

Google
5.0
Erg goede begeleiding tijdens mijn zwangerschap. Vriendelijk, open en eerlijk geholpen. Niets was te gek en ze staan altijd voor je klaar om in alle rust uitleg te geven of een extra controle te doen wanneer je onzeker bent.
Esmee

Esmee

27-05-2024

Facebook