Ik ben zwanger en nu?

Je bent net zwanger…Misschien al maanden gehoopt, of misschien toch wat onverwacht. Maar  de zwangerschapstest laat 2 streepjes zien: POSITIEF!

Gedachten en dromen gaan alle kanten op, en nu? Denk je dan; wat moet je je voorstellen?
Vanaf een positieve zwangerschapstest kun je je direct bij ons aanmelden voor verloskundige zorg. 

Het duurt vaak een aantal weken voordat je voor het eerst bij de verloskundige komt, wat een periode is van wennen aan het idee van zwangerschap, het delen van het nieuws met jullie omgeving, of juist het nog even geheim houden van dit nieuws.

Wanneer beginnen zwangerschapsklachten?

Langzaam starten ook de eerste zwangerschapsklachten. Onder invloed van het stijgende β-HCG (zwangerschapshormoon) ontstaan klachten als misselijkheid, gevoelige en gespannen borsten, vaak plassen, obstipatie (moeizame ontlasting), moodswings en vermoeidheid.

Zwanger

Of je veel of weinig klachten krijgt: je hebt er geen invloed op. De piek van het β-HCG zit rond 11 weken zwangerschap, daarna daalt dit hormoon weer, wat maakt dat veel zwangeren zich in het 2e trimester aanzienlijk beter voelen dan in het 1e trimester.  De meeste klachten verdwijnen hierdoor rond 11 of 16 weken zwangerschap. Echter, een enkeling houdt deze klachten langer of de gehele zwangerschap. Ervaar je zwangerschapsklachten? Onze verloskundige adviseren je graag. Ons team bestaat uit verloskundigen met een brede deskundigheid en kennis over diverse onderwerpen omtrent Zwangerschapszorg.

Zwanger & voeding

Je bent zwanger

Sowieso zijn er wat striktere voedingsadviezen voor zwangeren: 

  • Geen rauw vlees ivm kans op toxoplasemose-besmetting
  • Geen rauwe vis ivm kans op listeriose-besmetting
  • Geen roofvissen, garnalen, schaal-/schelpdieren ivm verhoogde kans op dioxines
  • Geen rauwe melk/rauw melkse kazen (au lait cru) ivm kans op toxoplasmose-besmetting

Tegen misselijkheid helpt het om kleine beetjes te eten. Vaak is de misselijkheid in de ochtend, op een lege maag, het ergst. Een cracker of klein ontbijtje op bed, voordat je opstaat, helpt hier vaak tegen. Tevens slappe thee, gemberthee, niet te kruidig eten en vooral eten waar je behoefte aan hebt, helpt je. Groene appels willen ook wel helpen tegen de misselijkheid; het zuur helpt tegen misselijkheid. Probeer gevarieerd te eten en vooral goed en genoeg te drinken (1,5-2L water vocht per dag). Omdat veel zwangeren ook last hebben van obstipatie in het eerste trimester, is juist dit vocht zo belangrijk. Denk ook aan vezelrijk eten, groenten en fruit. Klik op de link voor verdiepende informatie over het innemen van diverse typen voeding tijdens de zwangerschap.

Ook wordt je bloedvolume meer in de zwangerschap, wat vaak resulteert in een lager ijzergehalte. Groene groenten, eventueel vlees, bruin brood en vezels, helpen dit ijzergehalte op peil te houden. Melkproducten beïnvloeden de ijzeropname negatief, dus probeer je melkproducten te scheiden van je hoofdmaaltijden (bijv. je yoghurt niet combinatie vlak na het avondeten, maar juist 1,5-2uur later).
Vitamine C helpt de ijzeropname juist, dus een sinaasappel (of glas jus d’orange) bij het ontbijt of een ander stuk fruit na je maaltijd, geven een extra goede opname.Voor verdere voedingsadviezen of vragen per product, adviseren wij de app van het Voedingscentrum te installeren.

Zwangerschap symptomen en hoe hiermee om te gaan?

Wat betreft de vermoeidheid, de moodswings, de gespannen/pijnlijke borsten: je kunt er helaas echt niet veel aan doen. Geef toe aan extra slaap, ga op tijd naar bed, probeer rustmomentjes in te bouwen. Ook al weten misschien nog niet veel mensen dat je zwanger bent, en vind je dat misschien op je werk erg moeilijk, geef er dan wel ’s avonds en op de vrije dagen aan toe.

Voor pijnlijke en gespannen borsten helpt het soms om een bh zonder beugel aan te trekken. Vaak zie je in de loop van de zwangerschap ook een groei  van de borsten. Laat eventueel een nieuwe bh-maat opmeten in een lingeriewinkel, zodat je voor jezelf een goede maat hebt. Een goede maat bh is belangrijk.

Vergeet niet, je doet wat je kan, en probeert het beste voor jou en je kindje. Het eerste trimester is dan soms best moeilijk, maar uiteindelijk worden de klachten meestal echt wel minder.

Wil je graag meer informatie of advies over zwangerschap? Je kunt onze assistentes bereiken via 035 – 6473 974.