Wat is kraamzorg bij Materna?

Kraamzorg is wereldwijd een unieke vorm van zorg; alleen in Nederland bestaat er kraamzorg. Iedereen in Nederland heeft recht op kraamzorg. Maar wat is kraamzorg precies? Kraamzorg houdt in dat moeder en kind thuis de verzorging, begeleiding en ondersteuning krijgen die nodig is. Onze kraamverzorgenden zijn daar speciaal voor opgeleid en zorgen dat je een fijne kraamtijd tegemoet gaat.

Bij Materna bieden we kraamzorg aan zodat je ook na de bevalling een fijne kraamtijd tegemoet gaat. We hebben kraamverzorgenden in dienst en zo vormen we samen één team. We hebben korte lijnen met elkaar en zijn goed op elkaar ingespeeld, waardoor de bevalling en kraamtijd goed in elkaar overlopen. 

Hoe moet ik kraamzorg regelen?

Tijdens de zwangerschap bereid je je samen met onze verloskundige voor op de bevalling en de kraamtijd. Wanneer je gaat bevallen onder leiding van de verloskundige, is hierbij ook jouw kraamverzorgende aanwezig. Zij assisteert de verloskundige bij de (thuis-)bevalling. Hierna zal zij de opstart van de kraamzorg verzorgen (dit kan dag en nacht) waarna de ‘echte kraamtijd’ begint. Hopelijk een tijd van beschuit met muisjes, leerzame en bijzondere momenten.

Kraamzorg valt grotendeels onder de verzekering. Bij sommige verzekeringen blijft er een eigen bijdrage per uur over: dit is het landelijk vastgestelde tarief van € 4,80/uur. Bij sommige aanvullende pakketten wordt dit geheel gedekt. Raadpleeg altijd even de zorgverzekeraar hierover.

Bij Materna hebben wij sinds  oktober 2020 een eigen kraamzorgorganisatie: Materna Kraamzorg. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Hoeveel dagen kraamzorg heb ik nodig?

Een kraamverzorgende komt in de eerste levensweek van een pasgeboren baby voor moeder en kind zorgen. In een week tijd krijgen de nieuwe ouders een soort ‘stoomcursus’ voor het hebben van een baby. Luiers verschonen, borstvoeding, flesvoeding, het eerste badje: alles komt aan de orde.

Daarnaast is de kraamverzorgende ‘de ogen van de verloskundige’, zij doet dagelijks controles bij moeder en baby. Bij moeder wordt dagelijks de hoogte van de baarmoeder, de eventuele wond, de temperatuur en de pols gecontroleerd. Bij de baby wordt er dagelijks gewogen, wordt de temperatuur gemeten, de huidskleur beoordeeld en wordt gekeken naar de alertheid en vochtbalans (aantal luiers, plas en poep).

Of het nu je eerste  kindje is (je hebt misschien nog nooit een baby vastgehouden), of dat het misschien je vierde kindje is (en je hebt misschien veel ervaring); bij elke nieuwe baby is het fijn om weer even extra hulp te ervaren in deze eerste week.

Na de eerste week dragen we de zorg over aan de huisarts en het consultatiebureau.

blog-kraamzorg-logo

Wat doet de kraamzorg?

Tijdens de kraamtijd zal de kraamverzorgende verschillende taken oppakken om het voor jou en je kindje zo fijn mogelijk te maken. Naast het verzorgen van moeder en kind, doet de kraamverzorgende basis huishoudelijke taken die direct te maken hebben met moeder en kind (zoals het toilet schoonmaken, een ontbijtje of lunch, etc). Soms is er nog ruimte voor licht huishoudelijk werk als een doekje over het aanrecht of de vaatwasser uitruimen. Voor extra huishoudelijke taken, die de kraamvrouw zelf tijdelijk niet kan doen, dient mantelzorg te worden ingeschakeld. Voor mantelzorg is de kraamvrouw zelf verantwoordelijk. Dit kan door partner, familie, vrienden, huisgenoten etc. worden gegeven.

Onze tip is dan ook altijd: neem alle hulp aan (je oudste kind even mee naar de speeltuin, een maaltijd langsbrengen, een boodschapje doen, etc.).

Mocht je alle zorg onder 1 dak willen en je willen inschrijven voor Materna Kraamzorg, kijk dan voor meer informatie op www.maternakraamzorg.nl