Wat is een echo?

Een echo, wij snappen dat jullie daar naar uitkijken. Misschien is het wel de eerste keer dat jullie je kindje gaan zien. Maar wat is een echo nu precies? Hoeveel echo’s maken wij tijdens je zwangerschap en wie mag er mee? In dit blog leggen wij jullie dit allemaal uit.

Echografie, ook wel echoscopie genoemd is een techniek die gebruikt maakt van ultrageluid om inwendige organen en lichaamsdelen zichtbaar te maken. Met de transducer worden gereflecteerde geluidsgolven omgezet in een beeld van het kindje. Hierdoor worden ook eventuele stoornissen en/of afwijkingen zichtbaar. 

Op een echo zie je alle structuren wit en alle vloeistoffen zwart. Vloeistof reflecteert namelijk niet; denk hierbij aan vocht, vruchtwater, bloed en urine. Een echo is een compleet onschadelijk en pijnloos onderzoek, zonder bijwerkingen of andere nadelige effecten.

Hoeveel echo’s zwangerschap?

Zodra je zwanger bent en jij je aanmeldt voor verloskundige zorg kan de verloskundige een goede indicatie geven van hoeveel echo’s er medisch noodzakelijk zijn en welke eventuele extra echo’s gemaakt kunnen worden. Hoeveel echo’s je nodig hebt is daarom ook afhankelijk van je situatie en wensen. In de basisverzekering worden standaard twee echo’s aangeboden. De termijnecho van rond de 10 à 12 weken en de 20 weken echo. Deze 20 weken echo is een uitgebreide medische echo van ongeveer 30 tot 45 minuten.

Meestal worden de echo’s gemaakt via de buik. Als een zwangerschap nog erg jong is of de zwangerschap niet goed zichtbaar is, kan er een inwendige echo gemaakt worden. Dit is altijd je eigen keuze. De echo’s die wij standaard maken in de zwangerschap hebben bijna altijd een medische reden.

24+ weken zwanger

Wanneer eerste echo?

Wij maken bij iedere zwangere vrouw een vitaliteitsecho rond de 8 weken zwangerschap. 

Zodra je je bij ons aanmeldt is dit de eerste echo die je bij ons kunt verwachten. Tijdens deze echo kijken wij of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, hoeveel vruchtjes er zichtbaar zijn en of het hartje al klopt.

Rond 10-11 weken zwangerschap maken wij een termijnecho. De naam zegt het al. Deze echo is om de termijn van je zwangerschap vast te stellen. Leuk weetje: wisten jullie dat maar 4% van alle kinderen op de uitgerekende datum geboren wordt?!

De 13 weken en 20 weken echo zijn onderdeel van prenatale screening. Hierover krijgen jullie informatie tijdens de eerste controle, ook wel het intakegesprek. Deze echo’s worden gemaakt op het echocentrum in Hilversum.

Rond 17 weken maken wij op de praktijk een geslachtsbepaling echo als jullie dit wensen. Deze echo is voor de pret, niet verplicht en medisch ook niet noodzakelijk. Tijdens deze echo kijken wij naar het geslacht van jullie kindje. Wat denken jullie? Een jongen of een meisje?

Daarna wordt er nog een liggingsecho gemaakt bij 35-36 weken zwangerschap. Deze echo is bedoeld om de ligging van het kindje te bepalen. Anders gezegd, liggen de billen of het hoofdje naar beneden?


Op indicatie kunnen er nog meer echo’s gemaakt worden. Als je bijvoorbeeld eerder een miskraam hebt gehad, bloedverlies hebt of heel erg misselijk bent. Dan kunnen we al bij 6-7 weken een echo maken. Eerder in de zwangerschap maken wij nog geen echo’s. Het vruchtje is dan nog te klein en niet zichtbaar. Verder in de zwangerschap kan bloedverlies nog steeds een indicatie zijn om een echo te maken, ook als wij twijfelen aan de groei van het kindje maken wij een echo. Dit kan allemaal bij ons.


Kijk eens op de echo verloop pagina. Hier zie je een mooie visuele echo tijdlijn van wanneer welke soort echo’s plaatsvinden.

Wanneer 3D echo of pretecho?

Wil je voor de pret een echo laten maken? Dan zijn jullie hiervoor ook van harte welkom. Vraag onze assistentes Marian en Tamara naar de mogelijkheden! Wij kunnen namelijk ook leuke 3D en zelfs 4D echo’s maken. Wanneer je een 3d echo laat maken krijg je ook een USB stick mee waarop alle beelden staan. Dat is natuurlijk erg leuk om later terug te zien.

De medische echo’s worden vergoed vanuit je zorgverzekering. De pretecho’s worden niet vergoed en deze dien je zelf te betalen.

verloskundige-hilversum-echo-foto

Wij hebben gediplomeerde echoscopisten in huis

Wist je dat om echo’s te mogen maken iedere verloskundige bij Materna een opleiding tot echoscopiste hebben gevolgd? Echoscopie leer je niet standaard tijdens je opleiding tot verloskundige. Sterker nog, je hoeft geen verloskundige te zijn om echoscopiste te worden. Dit betekent voor jullie dat wij bij twijfel of onzekerheid altijd direct een echo kunnen maken. Wel zo fijn! 

Wil je meer weten over (voorbereiding op) de bevalling? Kijk dan op de bevalling pagina.

Ben je benieuwd naar welke echo’s jij krijgt tijdens de zwangerschap? Vraag het ons! Wij staan jullie graag te woord. 

Bel ons via 035 – 647 39 74 of meld je direct aan.