Soorten anticonceptie na de zwangerschap

Al geruime tijd krijgen wij als praktijk veel vragen over anticonceptie. Welke soorten anticonceptie zijn er? Welke vorm is het meest geschikt na de zwangerschap? De vraag die het meeste werd gesteld is of wij ook spiralen plaatsen in de praktijk. Dit was voor ons de grootste reden om te starten met een anticonceptiespreekuur binnen Materna.

Onze verloskundigen Judith en Maaike zijn gecertificeerd om je te helpen met je anticonceptie keuze. Ook zijn wij bevoegd en bekwaam in het plaatsen van spiralen. In dit blog vertellen we je alvast over de verschillende soorten anticonceptie en welke geschikt kunnen zijn na jouw zwangerschap. Voor advies en vragen nodigen we je graag uit voor ons anticonceptiespreekuur. Neem contact met ons op!

Anticonceptie mogelijkheden

Tegenwoordig zijn er veel verschillende methodes en middelen in omloop voor anticonceptie. We helpen je graag bij een keuze maken. Soms is namelijk de vorm van anticonceptie die je voor je zwangerschap gebruikte niet direct de eerste keus na de zwangerschap. Ben je nog nooit zwanger geweest en wens je ook nog niet zwanger te worden? Trek gerust bij ons aan de bel. We helpen je graag op weg.

Als je weer wilt starten met anticonceptie na de zwangerschap is het handig om uit te zoeken welke middelen samen gaan met het geven van borstvoeding. Het advies is namelijk om tijdens de borstvoedingsperiode, zeker de eerste 6 maanden, geen vormen van anticonceptie te gebruiken welke oestrogenen bevatten. Dit kan een negatief effect hebben op de kwaliteit en hoeveelheid van de melk. Ook kan het de groei en ontwikkeling van de baby benadelen.

Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten anticonceptie die wel gebruikt kunnen worden. Denk aan het koperspiraaltje, de mini pil of het staafje. 

anticonceptie na zwangerschap FAM Condoom koperspiraaltje

Anticonceptie zonder hormonen

Steeds vaker zien wij dat er gebruik wordt gemaakt van anticonceptiemethoden zonder hormonen. Hiervoor zijn verschillende soorten anticonceptie, zoals een koperspiraal (dit spiraal bevat geen hormonen), het gebruik van condooms of Fertility Awareness Methodes (FAM). FAM is het bijhouden van je vruchtbaarheidscyclus en zorgen dat er tijdens de vruchtbare periode geen zaadcellen de baarmoeder en/of eicel bereiken. Dit wordt gemonitord door het bijhouden van je lichaamstemperatuur. Hoe werkt dit nou precies?

De menstruatiecyclus kent twee fases; de folliculaire fase (de periode van de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor ovulatie) en de luteale fase (na ovulatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie). Voor ovulatie is je lichaamstemperatuur lager. Na de eisprong gaat de temperatuur omhoog. Dit komt door het hormoon progesteron, dat tijdens de tweede fase dominant is in het lichaam.

Deze methode is wel kwetsbaar, omdat je lichaamstemperatuur onder andere factoren ook flink kan schommelen, denk hierbij aan: alcoholgebruik, ziek zijn, stress, moeheid of medicatiegebruik. Indien deze methode niet correct wordt gebruikt, zijn 24 van de 100 vrouwen binnen een jaar zwanger. Indien deze methode wel goed gevolgd wordt, is deze net zo betrouwbaar als een spiraal of pil gebruik.

Spiraal anticonceptie

Het plaatsen van een spiraal kan door Maaike of Judith op de praktijk. We stemmen samen met je af welke spiraal je wenst, een koper (hormoon vrij) of een hormoon spiraal. Hierin heb je ook verschillende soorten spiraaltjes. Wij bestellen de spiraal voor je, dus je hoeft er niet mee over straat. Hij wordt afgegeven op de praktijk. Vooraf aan de plaatsing doen we een echo, zodat we zeker weten dat je niet zwanger bent en we kunnen bepalen hoe de ligging van je baarmoeder is. Dit maakt het plaatsen makkelijker. Na de plaatsing kunnen we gelijk met de echo kijken of de spiraal correct gepositioneerd zit in de baarmoeder. 

Anticonceptie is een leuke aanvulling binnen de praktijk! Heb je vragen/wensen? Bel ons en we maken direct een afspraak.