Hulp en tips bij borstvoeding

Borstvoeding is een natuurlijk proces. Als de keuze valt op kunstvoeding komt vaak toch de melkproductie op gang. Met een zwangerschap krijgt je borstontwikkeling een enorme impuls. Op het moment dat je zwanger raakt wordt de groei van het borstweefsel geactiveerd. Er groeien kleine kanalen en zakjes die melk kunnen vasthouden. 

Deze processen kunnen ervoor zorgen dat je borsten gevoelig, pijnlijk, gezwollen of zwaar worden. Allemaal vroege tekenen van een zwangerschap. Deze klachten verdwijnen vaak weer als het 1ste trimester overgaat naar het 2de trimester. Echter zijn er altijd vrouwen die de gehele zwangerschap pijnlijke en/of gevoelige borsten houden. Gezien deze mogelijke complicaties en ongemakken helpen onze verloskundigen en kraamverzorgenden je graag door middel van begeleiding of het geven van tips.

Hou er ook rekening mee dat je eigen beha niet meer comfortabel kan zitten. Dit is dan ook het moment op een nieuwe beha aan te schaffen. De meeste zwangeren vinden een naadloze beha met brede schouderbandjes het prettigste. Tijdens de zwangerschap kun je tot wel twee cupmaten groeien.
Wil je graag meer advies en begeleiding ontvangen omtrent borstvoeding? Kom dan in contact met onze verloskundige assistente via: 035 – 647 39 74 .

Hoe lang borstvoeding geven? 

Wij kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten wanneer het borstvoeding geven ongeveer begint en hoe lang je gemiddeld borstvoeding geeft aan je baby. Halverwege je zwangerschap beginnen de borsten melk te produceren. Gelukkig maar kleine hoeveelheden en vaak wordt dit door het lichaam zelf opgenomen. Anders lag de vriezer al vol voor dat de baby überhaupt geboren is. De zwangerschapshormonen zorgen hiervoor, dit betekent ook dat zodra de placenta (moederkoek) geboren is, je lichaam meer melk gaat maken.

Tijdens het 2de trimester groeien ook je tepels en je tepelhof. Kleine knobbeltjes en bultjes op de tepelhof groeien mee. Deze gaan een verzachtende olie produceren, bij de ene vrouw beter zichtbaar dan bij de andere. Was je tepels niet meer met zeep maar gewoon met water. De olie beschermt jouw tepels tegen infecties en bacteriën.

hulp bij borstvoeding Thumbnail

erg platte tepels of ingetrokken tepels dan kun je vanaf week 32 van de zwangerschap voorzichtig een tepelvormer proberen. Dit hoeft absoluut niet. Een baby kan ook heel goed gevoed worden met een tepel die ingetrokken is of wat platter is van vorm. Dit regelt de baby allemaal zelf. Het is echter wel een mooi hulpmiddel.

Elke borst en tepel hebben een andere maat en vorm. Heb je erg platte tepels of ingetrokken tepels dan kun je vanaf week 32 van de zwangerschap voorzichtig een tepelvormer proberen. Dit hoeft absoluut niet. Een baby kan ook heel goed gevoed worden met een tepel die ingetrokken is of wat platter is van vorm. Dit regelt de baby allemaal zelf. Het is echter wel een mooi hulpmiddel.

In het laatste trimester van je zwangerschap groeien je borsten nog meer. Sommige vrouwen vinden het fijn om met een beha te gaan slapen. Blijf vooral lekker bewegen en sporten, maar gebruik wel een goede aangemeten beha. De meeste zwangeren gaan in het laatste trimester wat melk lekken, dit kan al vanaf 14 weken zwangerschap gebeuren, maar meestal gebeurd dit pas later in de zwangerschap. Gebruik zoogkompressen om natte plekken in je kleding te voorkomen.

Borstvoedingscursus en informatieavonden

Als de baby geboren is begint dus direct de lactatieperiode. Dit gaat helaas niet altijd even gemakkelijk. Een goede voorbereiding kan daarom prettig zijn. Wist je dat wij een borstvoedingsavond organiseren op de praktijk. Waar je alleen of samen met partner/vriend(in) welkom bent! 

Vraag onze assistentes voor meer informatie hierover. Lees ook op onze Verloskundigen informatieavonden pagina, meer over onze borstvoeding cursussen en informatieavonden. 

Behalve een goede voorbereiding en goede beha’s kun je nog niets doen. Je hoeft bijvoorbeeld geen kolf in huis te halen, voor hetzelfde geld heb je deze nog helemaal niet nodig. De kraamverzorgende van Materna komt jullie met de borstvoeding ondersteunen. Kies je voor kunstvoeding dan helpt ze jullie met tips om de melkproductie zo snel mogelijk te doen stoppen.

Het allerbelangrijkste rondom de voeding is een eigen keuze maken. Kies borst of kunst, maar kies waar jullie je het prettigste bij voelen. Bespreek je wensen met ons, stel vooral al je vragen die er in je opkomen en kom naar onze borstvoedingsavond!

Verloskundige Materna heeft ervaren borstvoedingsdeskundige in huis die graag met jou in gesprek komen voor begeleiding of voor het beantwoorden van vragen.

Telefoonnummer assistente: 035 – 647 39 74