De NIPT test: per 1 april gratis voor alle zwangere vrouwen

Goed nieuws! Vanaf 1 april 2023 worden de kosten van de NIPT test vergoed voor alle zwangere vrouwen. Maar wat is de NIPT test nou precies? En wanneer is deze test nodig? In dit blog vertellen we je alles over deze test.

Wanneer een NIPT test?

Wanneer je als zwangere voor het eerst bij de verloskundige bent, wordt er ook gevraagd of je informatie wilt over de verschillende vormen van prenatale screening. Deze vormen van prenatale screening zijn de 13 weken echo (ETSEO) in het eerste trimester, de 20 weken echo (TTSEO) in het tweede trimester en de NIPT test. Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten uitvoeren.

Maar wanneer doe je een NIPT test? De NIPT test kan je al laten doen vanaf 10 weken zwangerschap. Dit kan uiteraard in onze verloskundigenpraktijk. Bij vragen over de verschillende echo’s en prenatale screenings kan je gerust contact met ons opnemen. We beantwoorden graag al je vragen!

Telefoonnummer assistente: 035 – 647 39 74

Wat is een NIPT test?

De NIPT is een Niet Invasieve Prenatale Test. Het is een bloedonderzoek waarmee we tijdens de zwangerschap al medische indicaties van het ongeboren kind kunnen onderzoeken. Hiervoor nemen we bloed af bij de zwangere uit haar arm, waarbij cellen afkomstig van de placenta worden gevonden. Uit deze cellen wordt de informatie gehaald over het DNA van het kind.

Het laboratorium onderzoekt of er sprake is van Trisomie 21 (Downsyndroom), Trisomie 18 (Edwardssyndroom) of Trisomie 13 (Patausyndroom). Normaal heeft elke cel 23 paar chromosomen. Kinderen met een Trisomie hebben een extra chromosoom.

NIPT test

Mensen met Downsyndroom hebben een verstandelijke beperking en ook wat uiterlijke kenmerken, passend bij het syndroom. Soms hebben ze ook nog andere structurele afwijkingen. Het is van tevoren niet te voorspellen hoe ernstig de beperking is.

Het Edwardssyndroom en het Patausyndroom komen veel minder voor dan het Downsyndroom, maar het is wel ernstiger. Vaak overlijden kinderen met deze syndromen al in de zwangerschap of vlak na de geboorte of in het eerste levensjaar.

Indien er een vermoeden is van een van deze syndromen, wordt de zwangere eventueel verwezen naar de afdeling Prenatale diagnostiek om informatie te krijgen over verder onderzoek. Verder onderzoek is nooit verplicht, maar is wel vaak nodig om het vermoedelijke syndroom te bevestigen.

Uitslag NIPT test

De uitslag van de NIPT krijg je vaak al binnen 10 werkdagen. Hiervoor moet je ook de keuze maken of je wel of niet voor informatie over nevenbevindingen kiest. Nevenbevindingen zijn andere aanwijzingen voor afwijkingen in de chromosomen. Wanneer er sprake is van een nevenbevinding, kan deze zowel in de placenta als bij het kind voorkomen. De variatie is groot, van heel mild tot ernstig.

Wanneer er sprake is van een nevenbevinding, wordt de zwangere verwezen naar de Klinisch Geneticus voor verdere informatie en eventueel vervolgonderzoek.

Kijk voor aanvullende informatie op de pre- en neonatale screeningen (PNS) website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

NIPT test vergoed ? Is de NIPT test gratis?

Per 1 april 2023 verandert de NIPT test. Deze wordt namelijk compleet vergoed. Eerder was de NIPT alleen via een wetenschappelijke studie verkrijgbaar, tegenover een eigen bijdrage. Deze studie is nu afgerond. Hierdoor wordt de NIPT voor iedereen gratis beschikbaar. Inhoudelijk verandert er niet veel; de NIPT screent nog steeds Trisomie 13, 18 en 21 en indien gewenst nevenbevindingen. 

Voor meer informatie over prenatale screenings en de NIPT kan je altijd bij ons terecht. Neem gerust contact op voor vragen.

Telefoonnummer assistente: 035 – 647 39 74